Millainen bändi häihin?

Olemme keikkaileet muutaman vuoden aktiivisesti eri kokoonpainoissa mm. Viljameiden kanssa. Joulukuussa mukaan tupsahti tavallaan myös E. Perttu ja lisättiin se meidän Whatsapp-ryhmään. Hän soittaa selloa – miettikää miten ihanaa oli laulaa joulubiisejä sen säveliin!

Multa kysytään usein elävän musan tarjousta erinäisiin tapahtumiin, yleensä duosta. Miksi? No, mä luulen, että asia on vaan niin simppöl, että se on halvempi. Juhlissa on joku budjetti, ja kaikki maksaa ihan älyttömästi. Varsinkin kaikki, mikä alkaa häällä, maksaa vielä enemmän – kyl te tiiätte mitä mä tarkotan.

Mä haluan, että yleisöllä on kivaa!

Kun kyse on suurista juhlista, kuten häistä tai vaikkapa viiskymppisistä, suosittelen kuitenkin isompaa kokoonpanoa kuin duon. Syyt ovat seuraavat:

Mä haluan, että vierailla, eli yleisöllä on kivaa! En halua, että ne kuuntelee ja kattoo

20989144_800107400148874_2396091440576454081_o
Jannen kaa keikal Mynikses ©️Random person, Mynämäki 2018

välillä mun mekkoa ja joku voi sanoa, et ”ihan kiva”, nätti lauluääni”… Mä haluun, että ne nytkyttää niitten päätä, vähän jorailee, haarukka kädessä, skumppalasi toisessa… Niin just, heiluta sitä mukia Paavo! Anna sen juoman läiskyä! Jess!

Duolla ei vaan saa niin paljon volyymiä musailuun, kuin bändillä saa. Enkä tarkoita nyt äänen voimakkuutta, vaan niinku sitä täyteläisyyttä! Yleensä kuitenkin halutaan, että yleisö nimenomaan tanssii. Ja kaikki katos ei vaan saa sitä tanssimista itsestään ulos ihan helposti. Päinvastoin. Ihmisillä on tapana oikein pidätellä sitä sisällään! Paitsi brassit ja kuubalaiset. Ne tanssii vaikka ne kuulis vaan jonku kolauksen keittiöstä ja  haluu uskoa, että se on sambarumpu – trust me I know, mä oon brassin exä. Por favooor!

Esimerkiksi, jos on kyse pitkästä keikasta, kolmestakin setistä, niin aika paljon saa yksi kitaristi rämpyttää, jotta ääniaallot saa juhlavieraiden selkäytimet väpättämään, ja kutsumaan ne tanssilattialle. Illan päätteeksi saa keräillä soittokamojen lisäksi myös kitaristin lavalta ja raahata autoon.

Tilaa trio – ihan vähintään

Näin kävi kerran eräillä seittemänkymppisillä. Tila oli melko intiimi, joten ääntä kyllä riitti, mutta olimme Viljami Viktorssin kanssa täysin aliarvioineet synttärisankarin tanssijalan vipatuksen… Me luultiin, että se on seitkyt, tottakai se haluaa vanhempaa musaa, ja suomalaista – oltiin typeriä olettajia! (Vaikka Saikkonen opetti mulle jo 2009 myynnissä, ettei saa koskaan olettaa! I failed!)

Synttärisankari toivoi mitä villeimpiä rock’n’roll-vetoja! Se oli ihan hullua! Keikka oli tosi hauska, ja nuorimmat väsyivät ennen eläkeläisväkeä! Siis ihan mennen tullen. Jälkikäteen mietin, että olisipa meillä ollut kolmas soittaja mukana – tai sit ihan vaan Bad Fellas ois voinu pärjätä siellä! 😀

I will break your heart

No joo. Mutta tilaa silti trio tai quartetto, vähintään. Oot sit hääpäivänä iloisempi. Duolla saa esimerkiksi laulu + piano-yhdistelmällä kivaa tyylikästä tunnelmaa, jos on sellaiset ihkut glitteripuku päällä ja ohjelmaa halutaan lähinnä ruokailun taustamusana. Viljami Sainiokin laulaa, joten ollaan saatu toteutettua kivoja duettoja keikoilla.

Mä on sielultani ballaadi-ihminen, joten laulan kyllä tosi mielelläni dramaattisesti Whitney Houstonia, Mariah Careytä ja itketän kansaa. Trust me, I will break your heart. Duolla soittaminen isoissa häissä on silti vähän sama, ku mä lähtisin nyt yrittää työntää mun naapurin autoa lumikasan yli – se ei vaan saa samaa poweria. Tai vähän ku lasten leikkikaivurilla koittas oikeesti tehä talonpohjahommia – nyt vähän liiotellusti.

22289635_834207166750156_1937690522647818739_o
Tä on vaan niin hyvä kuva Viktorssista

 

Triolla, jos nyt on vaikka laulu, piano ja kitara, saa jo aikaan enemmän. Ollaan vedetty Queeniä, Robinia, ABBAA ja Haloo Helsinkiä… Mutta heti, kun soittajia on neljä, niin voi kuulkaas! Saa jo soittajat välillä pyyhittyä hikeä ja saan otettua vesihörppyä – mulla menee muuten aina noin pari tuoppia vettä per setti, ainakin loppuiltaa myöden.

 

Aasinsilta

Kerran oltiin vetämässä duolla joulusettejä Ihan Vaan Pubissa. Kurkku oli yhtäkkiä rutikuiva yhden vesituopillisen jälkeen. Sami oli ystävällisesti laittanu mulle lasin viiniä kylkeen ja vedin sen puolivahingossa, jollain eläimellisellä intuitiolla ykkösellä.

Anyways… Jos kuuntelet vaikka radio-Daytä, niin onhan se hieno tunnelma, jos ajattelee, että Johanna Kurkelan joku nätti biisi, joka soi vaan pelkän kitaran kanssa. Mutta sitten kun mietit, että tanssittaisko se sun bestmänejä tai kaasoja – I don’t think so.

Ota siis isompi pändi.

Cheers,

Tina

Screen Shot 2018-12-23 at 0.26.16
Herkkä kirkkokonsertti joulukuussa. Me ollaan tyylikkäitä.

 

Ai niin, viel yks juttu.

Tinan muistilista hääbändin tilaamisesta

  1. Tilaa isompi bändi.
  2. Tilaa 2 tai 3 settiä. Kysy erikseen esim kirkkossa laulamista.
  3. Jos sulla on pieni bändi, varaa menevä soittolista Spotifyistä pikkutunneille. (Meidän tapauksessa mekin voidaan ihan hyvä tehdä se lista tai käyttää suosittuja)
  4. Varaa bändille joku oma tila, missä ne voi levätä, virittää kitaraa, selata listoja, vaihtaa palautteita, meikata, syödä jotain ja jutella ääneen. Jos ei oo, niin edes joku pieni nurkka keittiöstä, josta saa kahvia.
  5. Settien väleissä muusikot tykkää pitää n 15-30 minuutin taukoja. Vartti ois minimi, koska pitää tankata.
  6. Kysy setti-ehdotus bändiltä – ei kaikkee ole pakko ite miettiä. Kysy häävalssi-idiksiä, tai valitkaa ei-valssiset romanttiset lempikappaleenne.
  7. Ruokkikaa taiteilijoitasi.
  8. Kertokaa vaatimuksenne ajoissa. Se on ihan ookoo vaatia jotain. Ne on SUN HÄÄT!
  9. Kysy bändiltä muutakin apua häihin – me tunnetaan paljon hää-alan tyyppejä.
  10. Kerro bändille, mihin ne parkkeerata ja mistä ovesta ne saa roudata.

Vastaan mielelläni kysymyksiin. Tiedän, et niit saatto herätä! tinantuotannot@gmail.com