Laula paremmin oksitosiinin voimin?

Oletko joskus huomannut, kun laulat bravuuriasi, että se sujuu jotenkin ekstrahyvin? Ja oletko sitten laulanut samaa biisiä samassa sävellajissa toisena kertana, mutta se on vaan ollut jotenkin kökkö? Kenties on ollut joku käheys kurkussa? Tai ehkä ääni ei ole ollut oikein ”auki”, kuten moni muusikko sanoo… (siis… joka ikinen kerta studiolla XD) Tai ehkä olet laulanut sen liian aikaisin aamulla? PS. Olen yli kolmekymppinen ja ääni todella on matalampi juuri herättyäni… Mutta sekään ei vielä selitä kaikkea.

Minua hymyilyttää, kun olen muovaillut otsikon tätä julkaisua kuvaavaksi. Ehkä siksi, että minulle tulee oksitosiinista mieleen kovin henkilökohtaisia ja vahvoja kokemuksia, kuten vaikkapa lasteni imettäminen, synnytyssupistukset ja vähän muutakin! Törmäsin sanaan oksitosiini ensimmäisen kerran ensimmäisen lapseni syntyessä. Kätilö tarjosi minulle innokkaasti tätä taikahormoonia, joka nopeuttaisi synnytyksen käynnistymistä. Kieltäydyin tiukasti: ”Haluan erittää itse omat hormoonini!!”

Infopläjäys:

Oksitosiini on hormooni, jota erittyy mm. kosketuksesta, fyysisen mielihyvän, sekä esimerkiksi halaamisen ja suutelun yhteydessä. Oksitosiinilla on myös todettu olevan pelkoa ja ahdistusta lieventävää vaikutusta. Tämä minua kiinnostaa.

En ole yksin tämän ”kokemuksen” kanssa. Musiikkipedagogi Hilkka-Liisa Vuori kirjoittaa suoraan synnytyksestä ja äänenkäytöstä. Siirryn tämän kaarevan ja mutkikkaan aasinsillan kautta kuitenkin viimeaikaisiin keikkakokemuksiini mm kuomasemme Whitney Houstonin esittämällä biisillä ”I will always love you”.

Kevyesti headvoicella laulettuna korkein nuotti on biisin viimeinen uuuuu, joka nousee porrasmaisesti minuuttien 4:25-kohdalla. TÄMÄ on juuri se minun kohtani, joka onnistuu aina niissä hormooneissa, mutta ei joka kerta ilman! Viime yrittämälläni onnistuin. Miksi?

Siinä sitä biisiä laulaessani huomasin syyn: melko lopussa biisiä jossain kaulan alueella tuntuu lämpimältä, ehkä jostain vatsassa tai keskivartalon kohdalta ryöppyää samaa tavaraa, kuin mitä harjoitussupistuksissa tai maidonnousussa (tsemiä vaan selvittelyyn lapsettomat).

Ehkä samaa voi tuntea, kun on oikein rakastunut ja suutelee mielitiettyään ja menee niinkuin ”vähän sekaisin” tai sellaiseen ”huumattuun” olotilaan. Tai joskus – ainakin itse – nukahtamispisteessä tulee vastaavanlainen pieni hormooniryöppy, olkoonkin se sitten eri hormooni. Joka tapauksessa sen voi tuntea kehossaan, ja minä tunsin tämän viime keikalla, jossa lauloin onnistuneesti ”I will always love you”n viimeisen nuotin, ja yleisö antoi aploodit.

Tunnesiteeni biisiin on niin vakiintunut, että saan samat tunteet miltein aina houkuteltua esiin – jos laulan samalla taustalla tai instrumentaalin päälle, jonka rytmi ja olemus on mahdollisimman originelli.

Jos joku taas säestää biisiä eri tavalla, liian kiireellä, liian ”tunteettomasti”, unohtaa jotain välistä tai jotenkin soittaa sen liian nopeaa tms, oksitosiinia ei erity samalla tavalla, ja biisin laulaminen lähenee teknisempää suorittamista.

Tämän tarinan saattelemana kannustankin sinua, hyvä laulaja, ehkä sen ainakisen äänen avaamisen sijaan tai sen osittain korvaten keskittymään tunnesiteeseen, joka sulla on biisiin, josta haluat selviytyä tai jonka haluat kunnialla suorittaa.

Jos saat edes yhteen biisiin tällaisen vahvan, oksitosiinihormoonia erittävän tunnesiteen, niin voit sen avulla saada hormoonia myös muihin biiseihin! Hae tunne esiin laulamalla, ja kun olet saavuttanut pisteen, ala laulamaan sitä hankalampaa kipaletta ja katso, onko eka biisi saanut sut laulajana ns turned on!

Tässäkin kenties kokeilemisen arvoinen kikka erittää oksitosiinia 😀 Mene ja tiedä toimiiko!

Tässä yksi esimerkki biisistä, johon minulla on tunneside. Autan itseni alkuun ajattelemalla sekaisin eri kohdissa mm lapsiani, isääni ja edesmennyttä ystävääni (raakaa, tiedän). Jos tunnetta antaa tulla aivan liikaa, vire alkaa takkuilla, joten sitä pitää harjoitella ja antaa tulla läpi vain juuri sopivasti: vähän niin kuin hyvä kokki maustaa ruoan juuri oikealla määrällä mausteita!

Tähän minulta lisää vinkkejä tulossa eri blogijutuissa, sekä keväällä julkaisuun tulevassa laulamisen verkkokurssissa sekä live-tunneillani. Ja hei, aika usein tulee vinkkejä myös instagramissa!

Tinan tunnit

tinantuotannot@gmail.com

http://www.tinasalminen.com

 

 

Tulossa: Kuinka harjoitella tulkintaa siansaksalla?