Korona-läksy voisi antaa kulttuurille uudet sfäärit

Meidän kulttuurituottajien ympäri Suomea piti keväällä hetkeksi pysähtyä seuraamaan tilannetta ja kaikkien tapahtuma-alalla työskentelevien piti ottaa takapakkia ja joustaa suunnitelmissa. Itse aloitin Myrskylän kunnan kulttuurituottajana tammikuussa, ja ehdin juuri ja juuri tutustua kuntaan ja sen yhdistyksiin, kun epidemia iski. Kesällä on ollut aikaa suunnitella ja opetella uutta näkökulmaa. Loppuvuotta suunnitellaan varautuen uuteen mahdolliseen epidemia-aaltoon.

Vaikka toista aaltoa ei tulisikaan, korona opetti sen, että jo ihan periaatteesta epidemiariski pitäisi ottaa tapahtumissa ja kokoontumisissa huomioon.

Erilainen ei aina ole huono juttu. Näen asian niin, että tapahtumat voisivatkin jo kehittyä ja kokea pientä evoluutiota. Vuosikymmeniä olemme seisseet tiukoissa rykelmissä esiintymislavojen edessä. Musiikki soi kaiuttimista niin kovaa, että joudumme puhumaan keskenämme huutaen – useimmiten ilman korvatulppia. Sitten menemme vieri vieren hakemaan kaljaa teltoista.

Näen sen aivan mahdollisena myös tulevaisuuden kannalta, että lavat yhä pystytettäisiin, mutta pöydät voitaisiin sijoittaa etäälle toisistaan ja ruoka ja juoma voitaisiin tilata pöytiin suoraan vaikka sovelluksella. Musiikkiakin voisi periaatteessa soittaa kuulokkeista tms. Onhan vähän vastaavia joskus jo toteutettukin.

Turvavälejä pitäisi havainnollistaa eri tavalla.

Olen huomannut useissa kokoontumisissa, että pelkkä turvaväleistä muistuttaminen ei tapahtumissa tai juhlissa riitä. Eräissä kirkon menoissa ei auttanut lainkaan, että kirkkoherra huomautteli turvaväleistä ja Black Lifes Matter-tapahtumassa Turussa turvaväleistä muistuttelu tallentui YLE:n taltiointiin. Eihän esim rokkikonserteissakaan riitä, että pyytää yleisöä seisomaan tietyn etäisyyden päästä idoleistaan. Yksi juttu, mitä haluaisin kokeilla on rekkakonsertti. Siinä siis bändi tulee yleisön luo, eikä päinvastoin. 

Rajaus pitää tehdä fyysisesti ja näkyvästi merkiten, naruilla, teipeillä, väleillä. Oletteko huomanneet esimerkiksi, jos kaupan kassajonon lattiaan on vedetty teipit turvaväleiksi, ihmiset eivät astu niiden yli?

SYYSKUUN TAITEIDEN YÖ MYRSKYLÄSSÄ TOTEUTETAAN TÄNÄ VUONNA VAELLUKSENA

Kulttuurityömaallenni Myrskylälle ei kovin suuria peruutuksia ehtinyt koitua – toki urheilullisen kunnan urheilutapahtumat jouduttiin kesän osalta perumaan, ja se tietenkin harmitti. Tapahtumien ja tapaamisten peruutuksia oli, kuten yhdistysten kokoukset, mutta suurin yksittäinen peruutettu tapahtuma oli perinteinen kesänavaus-tapahtuma. Perinteistä Pyhä Yö Taiteiden Yötä oltiin jo Myrskylässä alettu suunnitella helmikuussa. Päätettiin, että jatketaan suunnittelua korona-ystävällisesti ja kesän mittaan on kokoustettu Teamssin välityksellä videoyhteydellä. Suurin osa kunnan työntekijöistä siirtyi osittain tai kokonaan etätyöhön. 

Myrskylä on pieni paikkakunta, joten ei olla totuttu valtaviin yleisöryntäyksiin. Siitä huolimatta toteutamme paikallisen Taiteiden yön vaelluksena. Taiteiden yössä ohjelmaa on muutamassa pisteessä. Itse vaellus alkaa kirkolta ja jatkuu Kirkkojärven rantaa pitkin elämyspolkua pitkin. Vaellukselle lähdetään pieninä ryhminä. Ryhmien koot määritellään epidemiasuositusten mukaan, eli jos aalto saapuu, lähdetään pienimmissä ryhmissä.

Toki täytyy olla realistinen ja varautua myös tapahtuman peruuntumiseen – silloin voimme turvautua ainoastaan virtuaalisiin elämyksiin videoin. Se ei tietenkään anna samaa elämystä, mutta onhan sekin jotain.

Tietämättömyys ja kokemattomuus uuden asian äärellä keväällä lamaannutti, mutta se myös opetti ja avasi silmiä. Omina vaihtoehtoinani oli joko jäädä hakkaamaan päätä seinään ja harmitella, että tiettyjä asioita ei voida ehkä enää toteuttaa entiseen malliin kulttuurielämässä, tai ottaa härkää sarvista ja johdattaa se kohti uusia näkökulmia.

Tina Salminen

Kulttuurituottaja, Myrskylän kunta

Esiintyjä, sisällöntuottaja: www.tinasalminen.com